בית הספר ללימודי כלבנות טיפולית

אין כלבים שמדברים עברית - על הקשר והגשר בין השפה הכלבית לשפה האנושית

הדבר החשוב ביותר בתקשורת הוא לשמוע מה לא נאמר.

השפה היא כלי רב עוצמה המאפשר לנו לתקשר, להביע רגשות, לשתף רעיונות ולפתח קשרים עם אחרים. הן בני האדם והן יצורים חיים אחרים משתמשים במגוון רחב של אמצעי תקשורת, החל משפה מילולית ועד שפת גוף, קולות וריחות.

עבור בני האדם, השפה היא חיונית להתפתחות קוגניטיבית, חברתית ורגשית. אנו משתמשים בשפה כדי לבטא צרכים, רצונות, מחשבות ורגשות, ללמוד, לחשוב, לפתור בעיות, ליצור קשרים חברתיים ולפתח את אישיותנו. בנוסף לתפקידיה החשובים בחיי היומיום, השפה תורמת גם להתפתחות התרבות והחברה. אנו משתמשים בשפה כדי לשמר ידע, להעביר מסורות ולפתח תיאוריות חדשות.

כלבים ויצורים חיים אחרים משתמשים בשפה ותקשורת כדי להסתגל לסביבתם, למצוא מזון, להגן על עצמם ולגדל את צאצאיהם.

הצורך בשפה ותקשורת הוא בסיסי הן עבור בני אדם והן עבור כלבים (ובעלי חיים אחרים). למרות הבדלים ניכרים בין השפה הכלבית לשפה האנושית, קיימים גם קווי דמיון מפתיעים בניהן:

שפת גוף:  זוהי מערכת תקשורת ויזואלית לא מילולית מפותחת, הכוללת מגוון רחב של תנועות, תנוחות גוף, הבעות פנים, קשר עין וסימנים אחרים. גם כלבים וגם בני אדם משתמשים בשפת גוף כדי להביע רגשות, תחושות, כוונות ותגובות. שפת הגוף מאפשרת לדייק את המסרים המילוליים, לחזק או לרכך אותם ויש ביכולתה להשפיע גם על מצב הרוח והתחושות הרגשיות שלנו. הרצאה מעולה שמדברת על הנושא הזה היא הרצאתה של Amy Cuddy ב- TED.

עולם מסרים שלם קיים בתוך התקשורת הבלתי מילולית של בני האדם ומודעות אליו תסייע בהבנה טובה יותר של האחר ובהעברת מסרים מדוייקים יותר. חשוב לציין ששפת גוף היא תלוית הקשר ותרבות ועל כן יש לפרש אותה במסגרת התרבות וההקשר המתאימים.

שפת הגוף של הכלבים גם היא עשירה לא פחות ומורכבת מהמבט של הכלב, מנח גופו, מיקומי אזניו וזנבו, פרוותו, אופן פתיחת פיו, חשיפת שיניים ולשון ועוד.. גם היא כמובן תלוית הקשר ומשתנה מכלב לכלב ופרשנות שלה חייבת לקחת בחשבון את כלל הגוף של הכלב יחד עם ההקשר. כלבים, שדוברים שוטף שפת גוף, יודעים לזהות ולהבין גם שפת גוף אנושית, ובסיס התקשורת בינם לבין בני האדם נשען רבות על הבנה זו.

הבעות פנים: חלק מכלל שפת הגוף המתמקד בפנים. גם בני אדם וגם כלבים משתמשים בהבעות פנים כדי להביע רגשות. מחקרים מראים שכלבים מסוגלים לזהות הבעות פנים אנושיות, כמו שמחה, עצב וכעס.

קול/מילים:  זהו כלי התקשורת האודיטורי בקרב בני אדם ובקרב הכלבים. אנו בני האדם משתמשים במילים, קולות ובטון הדיבור לצורך העברת מסרים. כלבים משתמשים בנביחות, יללות, נהמות וקולות אחרים כדי לתקשר רגשות ורצונות. שפת הגוף וטון הדיבור טוענים במילים משמעויות נוספות ומאפשרות למסרים להיות מדוייקים יותר. כלבים משתמשים בקולות על פי רוב במצב בו אין קשר עין עם האחר או על מנת לחזק מסר מסויים ששפת הגוף תקשרה (למשל הרחקה). כלבים יכולים ללמוד מילים מסוימות בשפה האנושית שהם שומעים סביבם, במידה ושמעו את המילים מספר פעמים באותו הקשר. עם זאת, מרבית תשומת הלב שלהם ניתנת לטון הדיבור ולשפת הגוף של האדם ופחות למילים.

יחד עם זאת, שפת האדם מורכבת לאין ערוך משפת הכלבים. אנו משתמשים במילים, משפטים, דקדוק ותחביר כדי ליצור אינספור משפטים וביטויים. כלבים, לעומת זאת, משתמשים במספר מוגבל של קולות ותנועות גוף. בנוסף, בני אדם יכולים להשתמש בשפה באופן יצירתי כדי ליצור סיפורים, שירים ובדיחות, דבר שכלבים אינם יכולים לעשות. לכלבים דרך תקשורת נוספת שלא קיימת בשפה האנושית – כלבים יכולים לתקשר גם בעזרת חוש הריח המפותח שלהם. דרך חוש הריח, הכלבים מקבלים מידע רב על העומד מולם – מין, גיל, מצב בריאותי, מצב רוח ורגשות ואף יכולים להשאיר את הריח שלהם על מנת למסור מידע ביחס לעצמם ולטריטוריה שלהם.

התקשורתיות הרבה של הכלב ביחס לבעלי החיים האחרים והיכולת שלו להבין את שפתנו ורגשותינו ולהגיב לנו באמפתיה וללא מילים, היא זו שהופכת אותו לבן הלוויה המועדף עלינו. השקט שלו יוצר תחושה של קבלה וחוסר שיפוטיות ומאפשר הסרת מחסומים והפחתת התנגדויות. הבנתו של הכלב את שפת הגוף שלנו ורגישותו הרבה, מסייעת לו להיות טוב כל כך באינטראקציה עם ילדים בשלב הטרום ורבלי ועם אנשים עם קשיי תקשורת. יכולתו ללמוד ולהבין מילים מאפשרת גם לאנשים עם מוגבלויות פיזיות, ששפת גופם נפגעה, להצליח לתקשר איתו. התגובתיות הגלויה שלו להתנהגותנו, מאפשרת לנו להשתמש בו כמראה, כמקור להשלכות וכמודל ללמידה ולכן הוא פרטנר טיפולי יחיד במינו!

בתכנית ההכשרה ללימודי כלבנות טיפולית של דוגטרינה לומדים הסטודנטים את כלל המאפיינים התקשורתיים של הכלב, וכיצד להשתמש בהם על מנת להבין את הכלב ולאלף אותו להפוך לכלב טיפולי מושלם. כמו כן הסטודנטים לומדים דרך תיאוריה והתנסות, כיצד להשתמש במידע הזה על מנת ליצור את החיבור הטוב ביותר בין הכלב לנעזרים בו ולהשתמש בקשר הזה לצורך השגת מטרות טיפוליות.

כותבת המאמר היא מירב פזואלו שחר, פסיכותרפיסטית בהכשרה, מוסמכת לתואר שני בקרימינולוגיה, כלבנית טיפולית, מרצה ומדריכה, עומדת בראש בית הספר ללימודי כלבנות טיפולית - דוגטרינה.

אולי יעניין אתכם גם...

מעניין אתכם לשמוע עוד? הירשמו לדיוור שלנו

תכנית ההכשרה תצא לדרך

בנובמבר 2024

נפתחה ההרשמה לתכנית ההכשרה בכלבנות טיפולית

השאירו פרטים ונחזור אליכם

פתח צ'אט
💬 זקוק לעזרה?
שלום
אנחנו יכולים לעזור לך?